FinansMAX

Sera Kurmak İçin Devlet Desteği ve Teşvikler

Örtü altı sebze yetiştiriciliği için devlet desteği bulunmaktadır. Sera kurmak için devlet desteği ve teşvikler hem KOSGEB hem de başka kurumlar tarafından verilmektedir. Bu verilen krediler ve devlet destekleri seraların büyüklüğüne göre ve türüne göre değişir. Verilen desteklemeler tarımsal üretimi arttırmaya odaklanır, çünkü bu konuda genel olarak üretim düşüktür. Zaten kırsal bölgeleri kalkındırarak kente olan göçleri engelleme çalışmaları vardır. Kente fazla olan göçler birçok soruna yol açarak kentlerde altyapı, işsizlik gibi sorunları ön plana çıkarmaktadır. Diğer yandan kırsal kesim de buna paralel olarak zarar görmektedir.

Sera Kurmak İçin Devlet Desteği ve Teşvikler, Şartlar

Klasik sera kurmak için verilen devlet desteği ve teşvikler için bazı şartların sağlanması talep edilir.  Sera kurulumlarında %20 veya %50 oranında kredi desteği tanınmaktadır. Bu desteği almak için: arazi büyüklüğünün 1 dekardan fazla olması gerekmektedir. Arazinin sera olarak kullanılması için Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekir. Krediye başvuran kişinin daha önce bir destekleme veya kredi almamış alması gerekir. Üretimi yapılacak ürüne göre belirlenen kimyasal ilaçların kullanılması gerekir.

Kimyasal gübre kullanımı kesin surette yasaklanmıştır. Bu nedenle kullanılacak gübrenin biyolojik olmasına dikkat edilecektir. Bu şartlara uyarsanız desteklemeyi alabilirsiniz.

Sera Kurmak İçin Devlet Desteği ve Teşvikler, Modern Sera Şartları

Örtü altı üretim yapılırken sera kurmak için verilen devlet desteği ve teşvikler için üst sınır 25.000.000 TL’dir. Bu ödeme için faiz %50 işletme döneminde %50 ise yatırım döneminde uygulanır.  Modern sera kurulumu için aranan kriterler: Yenilenebilir enerji kullanımı, organik tarım uygulamaları, 40 yaş altı genç çiftçi/girişimci, kadın çiftçi/girişimci, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımıdır. Bu destekleme türünde uygulanabilecek en yüksek faiz indirim oranı %100’dür. Başvuru için KOSGEB resmi web sitesi üzerinden başvuru sayfasına ulaşınız.

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Etiketler: