FinansMAX

Senet Protestosu Nedir ?

Senetle ilgilenen kişilerin aşina olduğu bir kelime olan senet protestosu hakkında sizler için kısa bir araştırma yaptık ve ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizler için bu makalemizde topladık. İyi okumalar

Senet Nedir ?

Senet genellikle işyerlerinde ,faktöring şirketlerinde , ticari faaliyetlerini sürdüren firmalarda ve bankalarda para yerine kullanılan vadeli ödeme belgesidir.Günümüzde en değerli evraklardan biri olan senet üzerinde taahüt edilen vadenin sona ermesi ile bozdurulur ve senet ödemesi temin edilir.

Genellikle bu vade süresi tamamlandığında gecikme gibi durumların önlenmesi için +2 gün daha eklenir bu süreye.Ve bu sürenin ardından senetin vadesi tamamlanmış olur.Eğer senetin vadesi dolmuşsa ve günü geçmesine rağmen herhangi bir şekilde senet karşılığında teminat edilmesi gereken para ödenmemişse karşı tarafa uyarı vermek amacıyla bankalar ve noter aracılığı ile yapılan işleme Senet Protestosu denir.

Noter Onaylı Senet Protestosu

Senet protestosu olarak bilinen bu uyarı hamlesi , senet sahibi olan parayı alacaklı kişinin senet karşılığında ödeme yapması gereken kişiye karşı yaptığı bir ihtar ve aynı zamanda resmi bir uyarı belgesidir.

Resmiyet kazanması nedeniyle senet protestosu yapılırken bu belge noter ile birlikte yapılmalı ve noter onaylı senet protestosu olarak hazırlanmalıdır.

Senet protestosu note dışında yine paranın kaynağı olan bankalara verilerek de protesto işlemi yapılabilir.Banka bu durumda elinde bulundurduğu senet protestosunu anlaşmalı olduğu varlık yönetimi şirketine verir ve gerekli dava ve resmi işlemlerin yapılması için ilgili süreçleri başlatır.

Senet Protestosu Borcu Ödenmezse Ne Olur ?

Yukarıda anlattığımız gibi senet protestosu işleme konulduğu andan itibaren resmiyet kazanır ve ağır cezalar doğurabilecek bir hukuki süreç gerçekleşir.Eğer senet protestosu yapılan kişi kısa sürede ödemesi gereken borcu ödemezse bankalar gözünde borçlu olarak konumlandırılır ve kara listeye alınır.

Bu nedenle bu kişi bankalar ile işlem yaparken zorluklar yaşar ve kredi başvurusu , kredi çekme  , kredi kartı çıkarma gibi süreçlerde sıkıntılar yaşar. Eğer bu borç ödenmemeye devam ederse borçlu kişi bankalar tarafından olumsuz sicil bildirimi yapılır ve 5 yıl boyunca hiçbir banka faaliyetinden yararlanamaz hale gelir.

 

Etiketler: