Sanal Paralar Hangileri?
Dijital ortamda üretilen, takas işlemlerinde kullanılabilen, şifrelenmiş sanal para birimleri kripto paralar gün geçtikçe daha popüler hale gelmektedir. Bitcoin örneğinde olduğu gibi kripto paraların bireysel ve kurumsal alımları rekor üstüne rekor kırmaktadır. Kripto para piyasasındaki bu durum ilgili kişilerin gözünden kaçmamakta ve bolca araştırılmaktadır. Bu konuda en çok göze çarpan soru ‘‘sanal paralar hangileri?’’ sorusudur. Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Iota (MIOTA), Dash (DASH), Litecoin (LTC) ve Zcash en bilinen kripto paralardır. Bu kripto paraların herbirinin kendine has metodu ve madencilik ile uğraşan mühendisleri bulunmaktadır. Ayrıca her birinin işlem gördüğü değer farklıdır. Sektöre yatırım yapma fikri olanların özellikle Ethereum, Ripple ve Bitcoin kripto para çeşitlerini bilmeleri gerekmektedir.
Bitcoin
‘‘Sanal Paralar Hangileri?’’ sorusu sorulduğunda ilk cevap her zaman Bitcoin olacaktır. Bitcon 2008 yılında ‘‘eşler arası elektronik nakit sistemi’’ tanımlaması ile ortaya çıkmıştır. Herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmediği (!) söylenmektedir. Blockchain teknolojisi üzerine kurulmuştur ve geleneksel para birimlerinden farklı çalışmaktadır. Günümüzde tüm finans sisteminin merkezi otoriteler tarafından kurulduğu göz önüne alındığında Bitcoin’in önemi daha çok anlaşılacaktır. İlkçağlardan beri değerli olan nesneler hep ‘‘sınırlı’’ sayıda sahip olunabilen nesnelerdir. Bir tarihte cilalı taş, başka bir tarihte altın değer kazandı. Bitcoin’in de arzı sınırlıdır ve bu nedenle çok değerlidir. Bitcoin’in en önemli işlevlerinden biri kimliksiz işlem yapabilme özelliğidir. Normal şartlar altında birine para göndermek için bankalar üzerinden işlem yapmanız gerekir ve kimliğiniz bellidir. Ancak Bitcoin’in herhangi bir otoriteyle bağı olmadığı için işlem yapan kişi kimlik bilgilerini vermeyebilir. Hatta ismini bile saklayabilir.
Ethereum
‘‘Sanal Paralar Hangileri?’’ sorusuna verilen ilk cevaplardan biri de Ethereum’dur. Ethereum, aynı Bitcoin gibi blockchain teknolojisi ile geliştirilmiştir. Çıkış tarihi 2014’tür. Dijital paralarda rekabeti arttırmak ve sektördeki merkeziyetçi yapıyı tamamen aşındırmak için Kolomna, Rusya doğumlu Rus-Kanadalı yazılımcı Vitalik Buterin tarafından icat edilmiştir.
Ripple
Ripple isimli kripto para 2012 yılında Bitcoin geliştiricileri tarafından Kaliforniya’da kullanıma açılmıştır. Ripple, Bitcoin’den farklı olarak uluslararası para gönderme işlemlerini yönetme amacıyla geliştirilmiştir. Ripple’ın ‘‘RippleNet’’ ismi verilen bir ağı vardır. Bu ağda Bitcoin dahil bütün para birimleri ile ödeme yapılabilmektedir. Ripple işlemler için 0,00001 dolar istemektedir.
[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]