Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sizlere her zaman olduğu gibi birçok farklı konuda bilgi vererek genel bilgilerinizi arttırmaya devam ediyoruz. Özellikle pandeminin hayatlarımıza girmesinden sonra bizlerin dikkatini daha çok üzerine çeken sağlık sektöründeki bazı terim eve uygulamalar ortaya çıkmıştır. Hakkında merak edilen birden fazla bilinmezlik olan Sağlık raporu hakkında sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Sağlık raporu hakkında hepimizin merak ettiği ve bir türlü cevaplarını bulamadığımız konular. Sağlık raporu neden alınır? Sağlık raporu alınırken nereye başvuru yapılır? Sağlık raporunun kapsamı ve detayı nedir? konularında sizlere birçok bilgi vereceğiz.
Öncelikle Sağlık raporu nedir sorusuna cevap verelim. Hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkacak bir terim olan sağlık raporunun asıl tanımı aslında şu şekilde. Sağlık raporu, kişilerin sağlıklı olduğunun kanıtıdır. Genellikle askerlik, evlilik, iş girişi gibi bazı konularda sizlerden istenmektedir. Sağlık raporları kendi içerisinde de farklılık göstermektedir. Çünkü her kurumun sizden talep ettiği sağlık raporunun kapsamı farklı olabiliyor. Bu farklılıkta sizlere ücret bedeli olarak yansıyor. Bazen bu sağlık raporu heyet raporuna dönüşerek çok daha kapsamlı bir boyuta da dönebiliyor. Sağlık raporu almak için mutlaka uzman doktor unvanına sahip doktorlara müracaat edilmesi gerekir.
Bu yazımızda Sağlık raporu hakkında birçok detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz. Sizlerden Sağlık rapuru talep eden yerler diye sorsam herhalde aklınıza ilk gelecek şey ehliyet belgesi yani sürücü belgesi çıkarmak için isterler diye cevap verirdiniz. Sağlık raporu genellikle çıkarırken belli bir ücret ödersiniz. Ancak bu yazımızda sizlere ücretsiz sağlık raporu alabileceğiniz yerleri araştırıp, listeleyerek sizlere sunacağız. Sağlık raporunu sizlerden farklı alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar talep edilebilir. İşe alım sırasında, sürücü belgesi alırken veya bir spor kulübüne kaydolurken sizlerden sağlık raporu talep edilebiliyor.
Bu durumda her kurum kendi alanı kapsamında sizlerden farklı kriterleri kapsayan sağlık raporu talep edebilirler. Kısacı sizden sağlık raporu talep eden kuruma sağlık raporunu nerelerden kabul edebileceğini ve sormanız gerekiyor. Çünkü bazı kurumlar sadece belirli hastanelere ait sağlık raporlarını kabul ediyorlar.
Sizlerden sağlık raporunu talep eden kurumun, hangi sağlık kuruluşundan alınan raporu kabul ettiğini öğrenmeniz, sizlerin en hızlı ve en doğru sonuca ulaşmanıza çok yardımcı olacaktır. Talep eden kurumca kabul edilmeyen herhangi bir sağlık kurumundan çıkaracağınız sağlık raporu maalesef ki geçerli olmayabilir. Buda sizlere hem zaman hem de maddi kayıp olarak geri döner.
Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık raporu, sizlerin geçmişten günümüze sağlığınızla ilgili tüm bilgileri kapsayan ve sizin sağlık geçmişinizi rapor halinde sunan bir belgedir. Geçmişte geçirmiş olduğunuz rahatsızlıkları, sizin bile fark etmediğiniz ve vücudunuzda ki mevcut hastalıkları, farklı rahatsızlıklar sebebiyle kullanmış olduğunuz ilaçları, geçirmiş olduğunuz ameliyatları ve sigara kullanıp kullanmadığınız hakkında detaylı bilgiler sağlık raporunda yer almaktadır. Geçmiş tarihlerde sağlık raporları, sağlık ocakları tarafından veriliyordu.
Sağlık ocaklarından aldığınız raporlar her yerde geçerliydi. Ancak zamanla bu sistemde değişiklik yapılarak yeni bir işleyişe sahip oldu. Şu an da eğer sağlık raporu almak istiyorsanız, öncelikle e devlet üzerinden hangi kuruma sağlık raporu verilecekse sağlık raporunu vereceğiniz kurumu seçilerek gidiliyor.
E-devletten sağlık raporunu hangi kurum için aldığınızı seçtikten sonra sizlere sayfa üzerinden bir form geliyor. Bu formu istenilen bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan hemen sonra sizi en yakın sağlık ocağına yani adrese dayalı olarak kayıtlı olduğunuz aile hekiminize yönlendiriliyorsunuz. Bu ilk adımdan sonra sağlık raporu almak için işlemlere başlamış oluyorsunuz. Sağlık raporu almak için mutlaka E-devlet üzerinden form doldurmalısınız. Aksi halde sağlık raporu almanız mümkün olmuyor.
Eğer e-devlet üzerindeki formu doldurmadan gitmeniz halinde başvuru yapmış olduğunuz aile hekiminiz sizlere e-devlet üzerinden giriş yapılması gerektiğini ve başvuru için nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgilendirme yapacaktır. Sizlere kolaylık olması adına e-devlet üzerinden doldurmanız gereken formun nasıl doldurulacağına dair detayları aktaracağız.
E-devlet üzerinde ki formu doldurmadan gitmeniz halinde başvuru yapmış olduğunuz aile hekiminiz sizlere e-devlet üzerinden giriş yapılması gerektiğini ve başvuru için nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgilendirme yapacaktır. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken e devlet sistemine girerek formu doldurmalısınız ve e-devletten sisteminden raporu almalısınız.
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sağlık raporu alabilmek için öncelikle e devlet üzerinden form doldurulması gerektiğini sizlere açıkladık. Almak istediğiniz sağlık raporunu kayıtlı olduğunuz Aile Hekimleri tarafından sizlere verilebilir. Kurumsal olarak sağlık raporu veren yerlere ait bilgileri sizler için topladık. İşte sağlık raporu alabileceğiniz yerler.
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sağlık raporlarını sizlere en yakın olan Aile Sağlığı Merkezlerinden, Sağlık Ocaklarından, Aile Hekimliklerinden, Devlet Hastaneleri ve Özel Hastanelerden alabilirsiniz.
Sağlık raporunuzu başvuru yaptığınız Aile Hekimlerinden zaman kaybetmeden ve ücretsiz alabilirsiniz. Aile hekiminden almış olduğunuz sağlık raporu, aile hekimi tarafından E-imzalı olacak şekilde e-devlet sistemine yüklenmektedir. Sistemde yüklü olan E-imzalı Sağlık raporunuzu, sağlık bakanlığının sistemlerini kullanılarak daha sonra ilgili kurumlar, sorgulayabiliyor ve sistem üzerinden alabiliyorlar. Almak istediğiniz Ehliyet için sağlık raporu almak gerekliyse bunun için fiziki kâğıt olarak çıktı almanıza gerek kalmayabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve sağlık bakanlığı arasındaki protokol ile sisteme kayıtlı olan sağlık raporu bilgilerinizi sistem üzerinden rahatça kontrol ederek temin edebilir.
Turkiye.gov.tr üzerinden, E-Devlet şifreniz ile giriş yapıp, Arama bölümüne “Sağlık Bakanlığı” yazarak aramı yapmalısınız. Yaptığınız arama sonucunda ekranınıza Sağlık Bakanlığı’nın sunmuş olduğu bütün hizmetlere ait bilgileri içeren bir liste gelecektir. Sağlık bakanlığı sayfasında listelenen bu hizmetler arasından seçmeniz gereken kurum bulunmaktadır. Hangi kurum için Sağlık raporunu almak istiyorsanız ilgili kurumu seçerek işleminize devam etmelisiniz.
Mesela “Sürücü sağlık raporu nereden alınır” diye merak edebilirsiniz. Ya da “evlilik için sağlık raporu nereden alınır” sorularınızın cevabını bulmanız gerekiyor. Aramış olduğunuz soruların cevabını sizlere sistemdeki listelenen listeden “e-İmzalı Sürücü Raporları Sorgulama” seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneği seçip giriş yapmanız gerekiyor. Bu ekrana giriş yaptığınızda sağlık raporunuz hakkında merak ettiğiniz tüm detayları görebilecek ve listedeki raporları inceleyebileceksiniz.
Ekranınızda Sağlık Raporu Görüntüle butonu çıkması gerekmektedir. Eğer bu butonu ekranınızda göremiyorsanız, kayıtlı olduğunuz Aile Hekimine başvurmamış olabilirsiniz. Almak istediğiniz raporları bilgisayar ekranında. liste halinde mutlaka görmelisiniz. Eğer görüntülenemiyor ise kayıtlı olduğunuz aile hekiminize müracaat ederek sağlık raporu almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Böylece Sağlık Raporu Görüntüle butonu ekranın açılmasını sağlamalısınız.
Kayıtlı olduğunuz aile hekiminize müracaat yaptıktan hemen sonra, kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz sizden bir sağlık raporu için form doldurmanızı isteyecektir. Doldurulması istenilen bu formu da yine e-devlet üzerinden doldurulacaksınız. İstenilen formu e devlet üzerinden doldurduktan sonra tekrar kayıtlı olduğunuz aile hekimine giderek işlemlere deva edebilirsiniz. Aile Hekimine yapmış olduğunuz başvurunun e-devlet sistemine yansıması 3 ile 12 saati bulabiliyor.
Özel Hastaneden Sağlık Raporu Alabilir Miyim?
Kullanıcılarımızın merak ettiği bir husus ta acaba özel hastanelerden sağlık raporu alabiliyor muyuz? Bu sorunu cevabını sizler için araştırdık. Özel hastanelerde bir sağlık kuruluşu statüsü içinde oldukları için isteğinize bağlı olarak sağlık raporu alabiliyorsunuz. Fakat özel hastanelerden sağlık raporu almanız sizlere belli bir maddi bedel karşılığı yani ücret ödemenizle yapılıyor.
Bazen istisnalar da olmuyor değil. İş başvurusu yaptığınız işyerleri ve kuruluşlar sizleri anlaşma yaptığı özel hastanelere yönlendirebiliyor. Evet yanlış anlamadınız. Bazı kuruluşlar özel hastanelerle anlaşma yapıyorlar. Bu anlaşma gereği sizleri doğrudan anlaşma yapmış oldukları özel hastaneye gönderiyorlar. Bu gibi durumlar da ise özel hastaneye siz iş yeri yönlendirdiği için ortaya çıkan muayene ve sağlık raporu ücretini iş yeri karşılayarak sizlerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Sağlık raporu alırken başvuru yaptığınız özel hastane de görevli personele belirtmeniz gereken bir husus vardır. O da mutlaka hangi kurum aracılığı ile özel hastaneye gittiğinizi söylemenizdir. Sizi sağlık raporu için yönlendiren kurumun özel hastane ile anlaşması olduğundan ücretsiz şekilde sağlık raporunu alabilirsiniz. Sağlık raporuna böylece herhangi bir ücret ödemeden sahip olursunuz. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki bu durum her işletme ve firma için değişebiliyor.
Ancak sizleri iş başvurusu yaptığınız kurum değil de kendi isteğinizle özel hastaneden sağlık raporu almak istiyor iseniz yapacağınız işlemleri de şu şekilde takip etmelisiniz. Özel hastanelerde, kayıtlı olduğunuz ilk sağlık basamağı olan aile hekimleri gibi Sağlık Bakanlığı sistemi üzerinden işlem yapmaktadırlar. Özel hastaneden almış olduğunuz sağlık raporunu e-devlet sistemine işleyebilirler. Böylelikle sizden sağlık raporu isteyen kurum yahut firma adınıza tanzim edilmiş e-imzalı sağlık raporuna e-devlet üzerinden veya Sağlık Bakanlığı sistemlerinden ulaşabilirler.
Askerlik için Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Erkek vatandaşlarımız için hayatlarının önemli bir evresini ilgilendiren askerlik çağına gelindiğinde sizlerden sağlık raporu istenilmektedir.
MSB tarafından ASAL (Askere Alma) Sevk Başvurusu işlemlerinizi başlattığınızda, kayıtlı olduğunuz askerlik şubesi sizleri sağlık raporu almanız için Askerlik şubesinde kayıtlı olan Aile Hekimine yönlendirir. Askerlik şubesindeki sistemde sağlık raporunu almak için hangi aile hekimi çıkarsa ise başvurunuzu sistemde çıkan o aile hekimine gitmeniz gerekiyor. Askerlik şubesinde yaptığınız başvuru sonucunda E-Devlet üzerinden bir sağlık raporu başvuru formu doldurup, sağlık raporu almak için sağlık ocağına gidebilirsiniz.
Gitmiş olduğunuz aile hekimliğinde adınıza düzenlenmiş sağlık raporu e-devlet sistemine işlenecektir. Sisteme işlenen sağlık raporunuzu askerlik şubesi, sağlık bakanlığı askerlik şubelerinin de yararlanmasına sunduğu sistem üzerinden görebilecektir. Bu nedenle sağlık raporunuzun çıktısını alıp askerlik şubesine gerek kalmıyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Ruh ikizinizi buldunuz ve evlilik hayalleri kurmaya başladınız. Birbiriyle tanışıp iyi bir gelecek kuran her çiftin özlemle gerçekleşmesini istediği ve sürekli hayalini kurduğu elbette ki sevdiğinizle evlenmektir. Evlenmeye karar veren kişiler evlenme işlemleri içim başvuru yaptıkları yer nikah daireleridir. Yapılan başvuru sonucu nikah dairesi evlilik işlemleri için sizlerden bazı belgeler isteyecektir. Sizlerden istenilen bu evraklar içerisinde yazımızın konusu olan sağlık raporudur. Evet. Evlenmek isteyince karşınıza mutlaka sağlık raporu belgesi alma durumu çıkıyor. Çünkü yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda eğer sağlık raporunuzda evlenmeye engel bir rahatsızlık olması veya devam eden bir hastalığınızın tespit edilmesi durumunda evlenmenize izin verilemiyor.
Nikah için sağlık raporu almak istiyorsanız, yine yerleşim yerinizde kayıtlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezine gitmeniz gerekiyor. Aile Sağlığı Merkezinde kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz ile evlenmek için sağlık raporu almak istediğinizi belirtip başvuru yapar iseniz sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
İş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Birçok alanda olduğu gibi yeni bir işe başlamak ve iş başvurusu yapınca da sizleri sağlık raporu alma işlemi karşılayacaktır. Personel alımı yapan birçok işletme, başvuru yapan kişilerden sağlık raporu talep etmektedir. Tam zamanlı veya yarım zamanlı dahil olsa sağlık raporu isteniliyor. İşletmeler ve firmalar personel alımı yapmadan önce genellikle başvuru yapan adaylardan akciğer filminin de yer aldığı sağlık raporu ve talep etmekteler.
İstenilen sağlık raporunu yine ilk başvuru yapacağınız yer olan Aile Sağlığı merkezlerinden veya özel hastanelerden alabilirsiniz. Yine yazımızda sizlere ayrıntılı olarak açıkladığımız sağlık raporu veren yerlerden biri olan Devlet Hastanelerine başvuru yaparak da sizden istenilen sağlık raporunuzu ücretsiz olarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra iş başvurusu yapmış olduğunuz işletmeler de sizleri hangi kurumdan sağlık raporu almanızı belirterek yönlendirebilir.
Birden fazla kurum ve İşletmeler, başvuru yapan adaylarının işe giriş muayenelerini yaptırmak ve sağlık raporlarını aldırmak için özel hastaneler ile anlaşma yapabiliyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız başvuru yapmış olduğunuz kurumun sizi yönlendirmiş olduğu özel hastaneye giderek ve ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirsiniz. Hem ücretsiz olarak sağlık raporunuzu almış olursunuz hem de işletme tarafından almış olduğunuz sağlık raporu kabul edilmeyebilir.
Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Alabilir Miyim?
Sağlık raporu alabilmek için öncelikle e devlet üzerinden form doldurulması gerekmektedir. Almak istediğiniz sağlık raporu kayıtlı olduğunuz Aile Hekimleri tarafından sizlere verilebilir. Ancak Aile hekimi haricinde de sağlık raporu alabileceğiniz kurumlar vardır. Kurumsal olarak sağlık raporu veren yerlere ait bilgileri sizler için topladık. İşte sağlık raporu alabileceğiniz yerler
Sağlık raporlarını sizlere en yakın olan Aile Sağlığı Merkezlerinden, Sağlık Ocaklarından, Aile Hekimliklerinden, Devlet Hastaneleri ve Özel Hastanelerden alabilirsiniz.
Sağlık raporu alabileceğiniz yerler içerisinde Devlet hastaneleri de bulunmaktadır. İsterseniz Devlet Hastanelerinden sağlık raporu alabilirsiniz. Devlet hastanesinden sağlık raporu almak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken randevu almak olacaktır. Aksi halde randevusuz başvurularda büyük bir zaman kaybına uğrar ve işlemler daha uzun sürebilir. Kayıtlı olduğunuz Aile sağlığı merkezlerine başvuru yapmanız halinde ise kaybedeceğiniz zamanı telafi edebilir ve sağlık raporunuz için hızlı işlem yapabilirsiniz. Ayrıca sağlık raporunuzun aynı gün içerisinde çıkmasını sağlayabilirsiniz. Devlet hastanelerinde de sağlık raporu alabilirsiniz. Bazen gün içinde sağlık raporunuzu alabiliyorsunuz. Sağlık raporunuz aynı gün çıkıyor olsa da Devlet hastanesinden randevu almak gerçekten zor bir hal almış durumda. Ayrıca işlemlerinizin bir sonraki güne kalma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Eğer sağlık raporunuzu Devlet hastanesinden almak istiyor iseniz, sizlere bu gerekli bilgilendirmeleri yazımızda aktaracağız.
Sağlık Raporu Almak Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sağlık raporu, hayatımızın bir noktasında karşımıza çıkıyor. Yeni bir iş başvurusu yaparken, evlenmek isterken, bir spor kulübüne üye olmak isterken, askerlik çağına gelip te askere gitmek için evraklarımız hazırlarken her zaman sağlık raporu çıkarmamız gerekiyor. Hayatımızın önemli dönüm noktaları olan iş hayatı, evlilik ve askerlik gibi durumlarımızda bizden talep edilen sağlık raporu hakkında vatandaşlarımızın bilmediği birçok soru var. Biz bu yazımızda genel olarak hayatımızda karşılaşabileceğiniz ve sizlerin en çok merak ettiği sorulara cevap vermeye çalıştık. Aşağıda sizlerin bizlere yönelttiği sağlık raporu ile ilgili soru ve bu sorulara ait cevaplar yer almaktadır.
İşe Giriş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
İş başvurusu yapmış olduğunuz işletmelere göre sağlık raporunu alacağınız yer değişiklik gösterebilir. İş başvurusu yapmış olduğunuz işyerinin personel kapasitesi 50 kişiden az ise, işe girebilmek için alacağınız sağlık raporunu kayıtlı olduğunuz aile sağlığı merkezinden alabilirsiniz. Ancak işe giriş yapacağınız iş yeri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir işyeri ise; o zaman sağlık raporunuz için farklı bir yere başvurmalısınız. Her OSGB bölgesinde hizmet veren hekimler bulunmaktadır. Sağlık raporunuz için burada hizmet veren bir hekime başvurmalısınız.
Lisans İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sportif faaliyetler için ve spor faaliyetleri alanında lisans başvurusu yapmışsanız yine sağlık raporu almanız gerekiyor. Spor Lisansı için gerekli olan sağlık raporunu yine kayıtlı olduğunuz aile sağlığı merkezinden, sağlık ocağından, aile hekiminizden, devlet hastanesi veya isteğinize bağlı olarak özel hastanelerden alabilirsiniz.
Devlet Hastanelerinde Sağlık Raporu Ücretli Midir?
Devlet hastaneleri de sağlık raporu alabileceğiniz sağlık kuruluşları arasındadır. Ancak Devlet hastanelerinden sağlık raporu alırken dikkat etmeniz gereken mutlaka randevu alma işlemidir. Aksi takdirde randevusuz olarak yapılan sağlık raporu başvuruları işlemleri çok uzun süre biliyor. Uzun süren işlemler neticesinde sağlık raporunuzu aynı gün içerisinde almayan vatandaşlarımız oluyor.
Bu ihtimali de göz önünde bulundurmak gerekir. Devlet hastanelerinden alınan sağlık raporları için her yıl belirlenen belli bir ücret ödenmesi gerekir. Sağlık raporunuzu ücretsiz olarak almak istiyorsanız kayıtlı olduğunuz aile sağlığı merkezine giderek başvurmanız gerekmektedir. Aile sağlığı merkezlerinde çıkaracağınız sağlık raporu için herhangi bir bedel ödemezsiniz.
Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alınıyor Mu?
Aile hekimlikleri de sağlık raporu alabileceğiniz sağlık kuruluşları arasındadır. Ayrıca aile hekimlerinden alacağınız sağlık raporu için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Talep ettiğiniz sağlık raporunuzu gün içerisinde ve ücretsiz olarak alabilirsiniz.