Kripto Paraların Hukuki Durumu, Vergi ve Yönetmelik
Kripto Paraların Hukuki Durumu, Vergi ve Yönetmelik
Kripto paraların hukuki durumu, Teknoloji büyük bir hız ile yeni gelişmelere sahne olarak hayatın her alanında kendini hissettiriyor. Teknolojinin hemen hemen bütün alanlarda metod olarak değişikliğe uğramasına en büyük örnek finansal yeniliklerdir. Çünkü finansal sistem de değişimden payını almaktadır. En büyük değişim olarak ise kripto paralar gösteriliyor. Kripto paralar son dönemde birçok büyük yatırımcının ve milyonlarca küçük yatırımcının ilgisini çekmeyi başardı.
Herhangi bir merkezden bağımsız olarak dijital ortamda üretilen bu yeni para birimleri beraberinde birtakım soruları da getirdi. Bu sorulardan en çok merak edileni ise kripto paraların hukuki durumu, vergi ve yönetmelik. Bu soruya net bir cevap vermeden önce ‘‘kripto paraların merkezden bağımsız olması ne anlama gelir?’’ sorusunun cevabını vermeliyiz.
Kripto Paraların Hukuki Durumu, Merkezden Bağımsız Olmak
Kripto paraların hukuki durumu ve merkezden bağımsız olmak başlıkları arasındaki bağı net bir şekilde görmek için geleneksel bankacılık ve merkezi olmayan dağıtık sistemleri öğrenmeniz gerekmektedir. Geleneksel bankacılıkta, merkezi bir kaydı, (defteri) kontrol eden, muhafaza eden ve güncelleyen merkezi bir otorite vardır. Bu, her bir işlemin kaydedildiği ve doğrulandığı merkezi bankacılık sisteminden geçmesi gerektiği anlamına gelir.
Ayrıca, bu kısıtlı bir sistemdir – yalnızca az sayıda kuruluşun (bankanın) doğrudan merkezi bankacılık sistemine bağlanmasına izin verilir. Kripto para madenciliği ile kazanılan birimlerde ise ne merkezi bir otorite ne de merkezi bir defter vardır. Kripto para birimlerinin dağıtılmış bir defterle, yani bizim blok zinciri olarak bildiğimiz merkezi olmayan bir sistemde çalışmasıdır. Geleneksel bankacılık sisteminden farklı olarak, herkes doğrudan kripto para birimi “sistemine” bağlanabilir ve bu sisteme katılabilir.
Bu sistem aracılığıyla bölgenizde faaliyetlerde bulunan bir merkez bankasının izni olmaksızın ödeme gönderebilir ve ödeme alabilirsiniz. Bu nedenle buna merkezi olmayan dijital para birimi deniyor. Ancak dağıtık sistemlerin merkezi olmamasının yanı sıra kripto para birimi de dağıtılmış bir sistemdir. Dağıtılmış sistem tüm işlemlerin kaydının (yani defterin) herkese açık olduğu ve birçok farklı bilgisayarda saklandığı anlamına gelir. Geleneksel banka sistemleri ile dağıtık sistemler arasındaki bu ayrım çok önemlidir. Bu ayrımın hukuki durumlarda, yani vergi ve yönetmelik açısından önemi nedir?
Kripto Paralarda Vergi ve Yönetmelik
Kripto paraların hukuki durumu hakkında uzmanların yorumları genellikle kripto paraların niteliği (emtia veya para) ve Vergi Usul Kanunu (VUK) üzerine yapılan analizlerdir. Altın emtiaya; dolar ise paraya örnektir. Uzmanlara göre kripto parayı emtia olarak kabul edeceksek
Gelir Vergisi, KDV gibi bir harcama veya değer artış kazancı vergisine tabi olabilir. Diğer yandan eğer bir para birimi olarak kabul edilirse (karşılıklı veya karşılıksız para transferi ayrımıyla) intikal vergisi gibi bir vergilendirme yapılması gerekebilir.
Kripto paralar yasal mı?
Kripto paralar tamamen yasaldır ve yakında hukuki güvence altına alınacağı tahmin edilmektedir.
Hangi kripto paralar yasal?
Yasal platformlardan edindiğiniz cüzdanlar ile satın aldığınız kripto paralar yasaldır.