Kripto Para Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır
Kripto Para Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır
Muhtemelen Bitcoin, Dash, Ethereum ve diğer kripto para türleri hakkında videolar görmüş ve makaleler okumuşsunuzdur. Büyük ihtimalle son dönemlerde konuyla ilgisi olan herkes ‘‘kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır?’’ sorularının cevabını arıyor. Bu nedenle bu sorulara bir cevap vermek istedik. Madencilik Bitcoin’in ilk çıkarıldığı 2009 yılından beri var olmasına rağmen madenciler, yatırımcılar ve siber suçlular arasında oldukça büyük bir sıçrama yaptı.. İngilizcesi cyrpto mining veya cryptomining olan bu tanım tamamladığınız iş için bir ödül olarak kripto para birimi toplama sürecini ifade etmektedir. Peki insanlar neden kripto para madenciliği yapıyor? Bazu insanlar değişik gelir kaynakları aradıkları ve bu işten iyi paralar kazanabildiği için bu işi yapmaktadır. Yani onların amacı ekonomiktir. Diğerleri için madencilik, hükümetlerin veya bankaların müdahalesi olmaksızın daha fazla finansal özgürlük elde etmekle ilgilidir. Ancak nedeni ne olursa olsun, kripto para birimleri teknoloji meraklıları, yatırımcılar ve siber suçlular için büyüyen bir ilgi alanıdır.
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kripto para madenciliği terimi, bilgisayar kullanarak kriptografik denklemleri çözmek ve kripto para kazanmak anlamına gelmektedir. Bu süreç boyunca madenciler veri bloklarını doğrular ve işlem kayıtlarını blok zinciri olarak bilinen genel bir defter kaydına ekler. Daha teknik bir açıklama getirmek gerekirse, madencilik karmaşık işlevleri çözmek ve verileri bir blok zincirine kaydetmek amacıyla bilgisayarların ve kriptografik işlemlerin kullanılmasını içeren işlemsel bir süreçtir. Madenciliğe dahil olan ve bu blok zincrileri aracılığıyla paylaşılan kayıtları tutan bütün cihaz ağları bulunmaktadır. Bu noktada kripto para piyasasının kendisinin küresel olarak kullandığımız geleneksel bankacılık sistemine bir alternatif olduğunu anlamak önemlidir. Bu nedenle, kripto madenciliğinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için, önce merkezi (geleneksel bankalar) ve merkezi olmayan sistemler (Dağıtık sistemler) arasındaki farkı anlamanız gerekir.
Geleneksel Bankalar ve Dağıtık Sistemler
Geleneksel bankacılıkta, merkezi bir kaydı (defteri) kontrol eden, muhafaza eden ve güncelleyen merkezi bir otorite vardır. Bu, her bir işlemin kaydedildiği ve doğrulandığı merkezi bankacılık sisteminden geçmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, bu kısıtlı bir sistemdir – yalnızca az sayıda kuruluşun (bankanın) doğrudan merkezi bankacılık sistemine bağlanmasına izin verilir. Kripto para madenciliği ile kazanılan birimlerde ise ne merkezi bir otorite ne de merkezi bir defter vardır. Kripto para birimlerinin dağıtılmış bir defterle, yani bizim blok zinciri olarak bildiğimiz merkezi olmayan bir sistemde çalışmasıdır. Geleneksel bankacılık sisteminden farklı olarak, herkes doğrudan kripto para birimi “sistemine” bağlanabilir ve bu sisteme katılabilir. Bu sistem aracılığıyla bölgenizde faaliyetlerde bulunan bir merkez bankasının izni olmaksızın ödeme gönderebilir ve ödeme alabilirsiniz. Bu nedenle buna merkezi olmayan dijital para birimi deniyor. Ancak dağıtık sistemlerin merkezi olmamasının yanı sıra kripto para birimi de dağıtılmış bir sistemdir. Dağıtılmış sistem tüm işlemlerin kaydının (yani defterin) herkese açık olduğu ve birçok farklı bilgisayarda saklandığı anlamına gelir. Geleneksel banka sistemleri ile dağıtık sistemler arasındaki bu ayrım çok önemlidir. Bu konuda şu soru ön plana çıkmaktadır: bir merkez bankası olmadan hesap defterine eklenecek işlemler nasıl doğrulanır?
Kripto Para Madenciliği İşlemleri Nasıl Doğrulanır?
Kripto para birimleri bahsettiğimiz işlemleri doğrulamak için bir merkezi bankacılık sistemi kullanmak yerine (örneğin, gönderenin ödemeyi yapmak için yeterli paraya sahip olduğundan emin olmak) kriptografik algoritmalar kullanır. Yani şifrelenmiş algoritmalar bizim denetim mekanizmamızdır. Bu noktada da coin madencileri devreye girmektedir. Her işlem için kriptografik hesaplamalar yapmak çok sayıda bilgi ve işlem anlamına gelir. Madenciler, deftere yeni işlemler eklemek için gerekli kriptografik işlemi gerçekleştirir. Bunun için de bilgisayarlarını kullanırlar. İşlemler sonucunda da kendilerine nakit para değil, kripto para alırlar.