Güncel Doktor Maaşları Ne Kadar?
Güncel Doktor Maaşları
Sizlere her zaman olduğu gibi birçok farklı konuda bilgi vererek genel bilgilerinizi arttırmaya devam ediyoruz. Özellikle pandeminin hayatlarımıza girmesinden sonra bizlerin dikkatini daha çok üzerine çeken doktorluk mesleği hakkında merak edilen bir hayli bilinmezliği sizlere aktaracağız. Pandemi salgını nedeni ile ağır koşullarda çalışıp vefat eden birçok sağlık personelimiz bulunmakta. Merak ettiğiniz konulardan biri olan ve başlıkta belirttiğim gibi Doktor maaşları Ne kadar? sorusuna da cevap arayacağız. Evet aslında doktorluk mesleğini bilmeyenimiz yoktur. Doktorlar ile anılarımız genelde çok güzel değildir. Çünkü çocukluktan beri vücudumuzun herhangi bir bölgesinin ağrıması sonucu, acılar içerisinde kapısını çaldığımız bir mesleğe sahipler. Ha bir de Türk toplumunun genel kanısındır oğlum yahut kızım okuyup doktor olsun diyoruz. Doktor olsun olsun da bu doktorluk mesleği nedir, nasıl doktor olunur? Kaç yıl okunur? Doktorluk mesleğinde de KPSS var mı? Doktor oldum ama Doktor maaşları ne kadar? Gibi birçok konuda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Öncelikle Doktorluk Nedir Sorusuna Cevap Verelim
Doktorluk ilk olarak Fransa’daki ilk üniversitelerden beri bin yılı aşkın bir süredir kullanılmıştır. Öncelikle Doktor ismi akademik bir unvan olarak kullanılmıştır. Üniversitedeki kullanılan anlamı ise üniversitede öğreten kişi yani hoca. Daha sonra gelişen süreci takiben Avrupa ve daha sonraları Amerika kıtalarının hakimiyeti ile akademik hayatta, dünya üzerindeki pek çok ülkede de doktora derecesi almış kişilere verilen unvan haline gelmiştir.
Doktorluk mesleğinin en genel anlamıyla hastane, sağlık binaları gibi kurumlarda çalışan kişilerdir. Öncelikleri görevleri ve insan sağlığını korumaktır. Ancak bozulmuş sağlığı düzeltmekle de görevli olduklarından bizler genellikle bu görevlerini ikinci aşamada biliyoruz. Doktorlar mevcut hastalıkların tümünün durumlarından, nasıl bulaştığından ve tedbirleri neler olduğu hususunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bulaşma sebeplerini öğrenilmesine müteakipte ve bu hastalıkların tedavi sürecinden haberdar olmaları gerekiyor. İşte bu ağır sorumluluğu taşıyan kişilere bizler doktor diyoruz. Bu makalemiz de bir çoğumuz tarafından merak edilen 2022 doktor maaşları ne kadardır? Doktor olabilmek için bizleri nasıl bir süreç bekliyor? Doktorların mesai gün ve saatleri hakkında detaylı bir şekilde paylaşım yapacağız.
Sağlığımızı emanet ettiğimiz doktorların sahip olması gereken bazı özellikler olmalıdır. Bu özelliklerden biri Doktorluk yani hekimlik yapan kişinin sorumluluk sahibi olması zorunludur. Doktor adayları bu kazanımı elde edebilmek için çok titiz yürütülen bir süreç içinde doktor adayları eğitim sürelerinde oldukça sıkı eğitimlerden geçerler. Görmüş oldukları eğitim süresi 6 yıl süren lisans eğitimidir. Bu sürede aldıkları eğitim sonrası mesleki birçok önemli huşuları öğrenirler ve her türlü olumsuzluğa karşı sağlıklı bir toplum oluşturma tekniklerine sahip olurlar. 6 yıl süren Lisans eğitimlerinin sonunda bile sürekli öğrenmeye, teknolojik gelişmeler takip etmeye ve yeni tip hastalıklara karşı eğitimlere açık olmaları gerekmektedir.
Doktorlar hastalarını tedavi ettiklerinde; o hastalıkla ilgili en iyi ve en güncel tedavi yöntemini uygulamak zorundadırlar. Her doktor, Lisansına sahip kişi tüm vücut hastalıklarını tedavi edemez. Bu nedenle doktorlar vücuttaki bölümlere göre kendi isteklerine göre uzmanlık alanlarını seçerler. Erkek hastalıkları, kadın hastalıkları, Kulak burun boğaz hastalıkları, beyin ve sinir hastalıkları gibi birçok alan bulunmaktadır. Ayrıca Ameliyat işlemleri için kendi içerisinde yine branşlara ayrılan cerrahi alanlar da bulunmaktadır.
Doktorların eğitimleri hakkında bilgi verdikten sonra şimdi de nasıl çalıştıkları hakkında sizleri bilgilendirelim. Doktorların çalışma sürelerinde bir standart yoktur. Çalışmış oldukları il, ilçeye göre değiştiğini sahip oldukları branşlara ve kurumlara göre de değişkenlik gösterir. Bazı doktorlar tüm gün boyunca çalışırken bazı doktorlar ise günün belirli bir kısmında gelip ameliyatını yapabilir. Doktorların çalışma sürelerini zamanın teknolojik gelişmelere göre de değişkenlik göstermektedir. Doktorların sürekli eğitime açık olması gerektiğinden güncel tedavi yöntemlerini bilerek hastalarına güncel tedavi yöntemini uygulamak zorundadırlar. Doktor kelimesi Latince öğretmen demektir.
Devlet Hastanelerinde Doktor Maaşları Ne Kadar?
Doktor mesleği hakkında verilen kısa bilgilerden sonra şimdi sizlere 2022 Doktor maaşları hakkında ayrıntılı bilgileri sunacağız. Doktorlar 6 yıl gibi uzun eğitimlerinden sonra çalışma kurumunu tercih etmeleri tabi ki kendilerinin inisiyatifinde. Doktorların çalışma sürelerinde bir standart yoktur. Çalışmış oldukları il, ilçeye göre değiştiğini sahip oldukları branşlara ve kurumlara göre de değişkenlik gösterir. Bazı doktorlar tüm gün boyunca çalışırken bazı doktorlar ise günün belirli bir kısmında gelip ameliyatını yapabilir. Doktorların çalışma saatleri gibi maaşları da çalıştıkları yer, branş ve kuruma göre değişiklik gösterir. Bu farklılıklar maaşları içinde geçerli aslında. Aynı branşa sahip doktorların farklı yer ve kurumlarda çalışmaları takdirde farklı maaş getirileri olmaktadır. Biz sizlere bu maaş oranlarını çalıştıkları kurumlara göre anlatacağız.
Burada sizlere verilen bilgiler 2022 Doktor maaşları doktorların maaşlarının ortalamaları hesaplanarak sizlere sunulmuştur.
2022 Doktor Maaşları Ne Kadardır?
Öncelikle mesleğe yeni başlamış deneyimsiz doktor 8/3 derecesindeki pratisyen hekimin 1. Bölgedeki doktorluk maaşı 6 bin 600 TL’dir. 2. bölgede görev yapan bir doktorun maaşı 6 bin 750 TL maaş almaktadır, 3. Bölgede görev yapan bir doktor maaşı 6 bin 850 TL maaş almaktadır. 4. bölgede görev yapan doktorun maaşı 7 bin TL’dir. 5. bölgede görev yapan bir doktor maaşı 7 bin 100 TL, 6. bölgede görev yapan bir doktor maaşı 7 bin 300 TL maaş almaktadır. 7. bölgede doktor maaşı ise 7 bin 500 TL civarında maaş almaktadır.
5 yıl deneyime sahip olan ve memurluk derecesi 5/2 olan doktorlar 1. Bölgede görev yapan bir doktor 6 bin 700 TL maaş almaktadır, 2. Bölgede görev yapan bir doktor 6 bin 850 TL maaş almaktadır, 3. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin TL maaş almaktadır, 4. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 100 TL maaş almaktadır, 5. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 200 TL, maaş almaktadır,6. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 400 TL maaş almaktadır, 7.bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 600 TL maaş almaktadır,
10 yıl deneyime sahip olan ve memurluk derecesi 3/1 olan doktorlar 1. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 100 TL maaş almaktadır,2. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 200 TL maaş almaktadır,3. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 400 TL maaş almaktadır, 4. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 500 TL maaş almaktadır, 5. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 600 TL maaş almaktadır, 6. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 700 TL maaş almaktadır, 7. Bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 900 TL maaş almaktadır,
15 yıl deneyime sahip olan ve memurluk derecesi 2/3 pratisyen doktorlara 1. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 400 TL maaş almaktadır, 2. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 500 TL maaş almaktadır,3. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 650 TL maaş almaktadır, 4. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 700 TL maaş almaktadır, 5. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 900 TL maaş almaktadır, 6. bölgede görev yapan bir doktor 8 bin TL maaş almaktadır, 7. bölgede görev yapan bir doktor 8 bin 50 TL maaş almaktadır
20 ve 25 yıl deneyime sahip olan ve memurluk derecesi 1/4 hekimlere 1. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 500 TL maaş almaktadır, 2. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 600 TL maaş almaktadır, 3. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 700 TL maaş almaktadır, 4. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 800 TL maaş almaktadır, 5. bölgede görev yapan bir doktor 7 bin 900 TL maaş almaktadır, 6. bölgede görev yapan bir doktor 8 bin TL maaş almaktadır, 7. bölgede görev yapan bir doktor 8 bin 100 TL aylık maaş ödemesi yapılır.
Ayrıca bu belirtilen ücretler haricinde ek olarak da eğer varsa ek tazminat, yabancı dil tazminatı, AGİ (asgari ücret indirimi) çocuk yardımı, aile yardımı, gibi rakamlarda maaşlarına eklenir.
Doktorların ayrıca belirli periyotlarda nöbet hizmetleri bulunmaktadır. İcra ettikleri her nöbet için günlük olarak yaklaşık 500 TL’ ücret alırlar. Doktorlar nöbetlerini 24 saat boyunca tutarlar.
Özel Hastanelerde Doktor Maaşları Ne Kadar?
Doktorlar maaşlarının çalışmış oldukları il, ilçeye göre değişkenlik gösterir. Çalışmış oldukları branşlara ve kurumlara göre de maaş değişikli olabiliyor. Bir kısım doktorlar ful time çalışırken bazı doktorlar ise sadece gelip ameliyatını yapabiliyor. Doktorların maaşları da çalıştıkları yer, branş, zaman ve kuruma göre değişiklik gösterir. Doktorların çalışmış olduğu kurumlardan bir Devlet kurumları iken bir başka faaliyet gösterdikleri kurum ise tabi ki özel hastaneler.
Özel hastanelerde Doktor olarak hizmet veren kişilerin maaşları oranları hastaneden hastaneye değişkenlik gösterir. Bu nedenle sizlere herhangi bir net ücret belirtmemiz mümkün değil. Ancak yine de sizlere ortalama bir oran verecek olursak özel hastanelerde doktor maaşları 5000 TL ile 5500 TL arasında değişiklik gösterebiliyor. Tabi tekrar belirtmemiz gerekiyor ki belirtilen bu maaşlar ortalama bir hesaplama sonucu. Asıl olarak bu maaşlar her ile göre değişiklik gösterdiği gibi hasta yoğunluğuna ve özel hastanenin niteliğine göre de değişiklik göstermektedir.
Doktorların Çalışma Saatleri ve Koşulları
Doktorları çalışma saatlerini detaylı olarak öğrenmek için öncelikle doktorların çalışmış oldukları kurumların da çalışma saatlerini bilmek gerekiyor. Öncelikle sizlere devlet hastanesi çalışma saatleri hakkında bilgi vereceğiz.
Hastaneler, alanında uzmanlaşmış doktorlar ve tıbbi hemşire personellerinden insan kaynaklarını oluşturan ve her türlü tıbbi ekipmanlar ile hastaların tedavisini sağlayan bir sağlık kurumudur. Bir hastaneden daha küçük olan ve halkımızca özel şube olarak bilinen tıbbi tesise ise genellikle poliklinik denir. Hastanelerde hastalık alanlarına göre cerrahi, göğüs hastalıkları, dahiliye ve acil bakım ve kardiyoloji gibi uzman birimler bulunur. Hastaneler haftanın 7 günü, 24 saat hizmet veren sağlık kurumlarıdır. Ülkemizde sağlık kurumları Devlet hastaneleri ve Özel hastaneler olarak faaliyet göstermektedir. Devlet hastaneleri, sosyal devlet olmamız nedeni ile devlet tarafından inşa edilir ve ihale yoluyla inşa ettirilir. Yani hastaneye ait tüm giderlerin devlet tarafından karşılanır. Devlet hastanelerinin işletmesi ve faaliyetlerinin yürütülmesi de devlet tarafından yapılır.
Gelelim devlet hastanelerinin çalışma saatlerine. Devlet hastaneleri hafta içi günlerde sabah 08:00’da açılmaktadır. Sabah mesaisi sonrası saat 12:00’da Öğle tatiline giren Devlet Hastaneleri saat 13:00’da tekrar mesaiye başlar. Akşam saat 17:00’da ise mesai bitmektedir. Devlet hastanelerinde hafta sonları (Cumartesi – Pazar) poliklinikler çalışmamaktadır. Ancak herhangi bir rahatsızlık yaşamanız durumunda her Devlet hastanesinde 24 saat düzeniyle haftanın 7 günü çalışan acil servisleri bulunmaktadır. Rahatsızlık geçiren hastalar bu acil servis polikliniklerine giderek muayene olabilirler. İşte burada asıl konumuza dönerek Doktor çalışma saatleri hakkında bilgi verebiliriz. Devlet hastanesinde çalışan bir doktorun resmi olarak çalışma günleri hafta içidir. Devlet hastanesinde hizmet veren Doktorun hafta içi çalışma saatleri 08.00 – 17.00 arasındadır. Ayrıca belli tarihlerde belirlenen nöbetleri bulunmaktadır. Bu nöbetlerinde ise 24 saat çalışırlar. Ayrıca ek olarak nöbet de tutabilmektedirler.
Özel Hastanelerde Doktor Çalışma Saatleri
Özel hastanelerde çalışan doktorların, Doktor çalışma saatleri, devlet kurumlarına göre biraz daha farklı aslında. Özle hastane ile Hekim arasında yapılan sözleşmede bu çalışma süreleri belirtiliyor. Genel kural, gereği niteliği süreklilik gerektiren işlerde, asker, polis, hastane gibi 24 saatlik çalışma sistemine sahip olması gerekir. Bu kural Özel hastaneler içinde geçerlidir. Yani 24 saat boyunca her zaman hastalara hizmet verebilecek kapasiteye sahip olmalıdırlar. Kurallara göre bu kurumlarda istihdam edilen personel 7,5 saat çalıştırılmalı ve bu sürenin yarım saatlik dilimi ise dinlenme zamanı olarak planlanmıştır. Ancak 24 saatlik hizmet koluna girdiğinden 3’lü vardiya sistemi ile çalışmaları gerekir.
Bu bilgiler sonucunda, Özel hastanelerinin çalışma saatlerine geçebiliriz. Özel hastaneler de Devlet hastaneleri gibi hafta içi günlerde sabah 08:00’da açılmaktadır. Sabah mesaisi sonrası saat 12:00’da Öğle tatiline giren Özel hastaneler saat 13:00’da tekrar mesaiye başlar. Akşam saat 17:00’da ise mesai bitmektedir. Özel hastaneler hafta sonları ise Devlet hastanelerine göre mesaileri değişiktir. Çünkü Özel hastaneler cumartesi günü saat 09:00 ile Saat 12:00 saatleri arasında polikliniklerde hastalarına bakmaya devam ederler. Pazar günü ise poliklinikler çalışmamaktadır. Ancak herhangi bir rahatsızlık yaşamanız durumunda aynı Devlet hastanesinde olduğu gibi 24 saat düzeniyle haftanın 7 günü çalışan acil servisleri bulunmaktadır. Rahatsızlık geçiren hastalar bu acil servis polikliniklerine giderek muayene olabilirler.
Nasıl Doktor Olunur?
Sağlığımızı emanet ettiğimiz doktorların sahip olması gereken bazı özellikler olmalıdır. Bu özelliklerden biri hekimlik yapan kişinin sorumluluk sahibi olması zorunludur. Doktor adayları bu kazanımı elde edebilmek için çok titiz yürütülen bir süreç içinde doktor adayları eğitim sürelerinde oldukça sıkı eğitimlerden geçerler. Doktor nasıl olunur sorusuna cevap verelim.
Hekimlerin görmüş oldukları ilk eğitim süresi 6 yıl süren lisans eğitimidir. Bu sürede aldıkları eğitim sonrası mesleki birçok önemli huşuları öğrenirler ve her türlü olumsuzluğa karşı sağlıklı bir toplum oluşturma tekniklerine sahip olurlar. 6 yıl süren Lisans eğitimlerinin sonunda bile sürekli öğrenmeye, teknolojik gelişmeler takip etmeye ve yeni tip hastalıklara karşı eğitimlere açık olmaları gerekmektedir.
Doktorlar hastalarını tedavi ettiklerinde; o hastalıkla ilgili en iyi ve en güncel tedavi yöntemini uygulamak zorundadırlar. Her doktor, Lisansına sahip kişi tüm vücut hastalıklarını tedavi edemez. Bu nedenle doktorlar vücuttaki bölümlere göre kendi isteklerine göre uzmanlık alanlarını seçerler. Erkek hastalıkları, kadın hastalıkları, Kulak burun boğaz hastalıkları, beyin ve sinir hastalıkları gibi birçok alan bulunmaktadır. Ayrıca Ameliyat işlemleri için kendi içerisinde yine branşlara ayrılan cerrahi alanlar da bulunmaktadır.
Üniversitelerin 6 yıl eğitim süresine sahip olan Tıp fakültelerinden mezun olan kişiler mesleklerine pratisyen hekim diplomasını alarak mezun olurlar. Daha sonra eğitim süresi 3 yıl ile 5 yıl süren TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı’na giren hekimler farklı alanlarda uzmanlık derecesine yükselebilmektedirler. Ancak belirttiğimiz gibi doktor olabilmek için en az 6 yıl Tıp eğitimi almak zorundadırlar.
Doktor Hizmet Grupları Nedir?
Doktorlar hakkında genel olarak birçok bilgi vermiş olduk. Doktor nasıl olunur? konusunu Üniversitelerin 6 yıl eğitim süresine sahip olan Tıp fakültelerinden mezun olan kişiler mesleklerine pratisyen hekim diplomasını alarak mezun olurlar cevabını vererek detaylı olarak sizlere anlatmaya çalıştık. Ayrıca, doktor eğitim süreleri ile ilgili hekim olabilmek için en az 6 yıl, daha sonra eğitim süresi 3 yıl ile 5 yıl süren TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girdiklerini, bu eğitim sonrası Uzman unvanını aldıklarını ve hangi fakülteden mezun olmaları gerektiğini de öğrendiniz. Hem devlet hastaneleri hem de özel hastanelerdeki doktor çalışma saatleri hakkında detaylı bir anlatım yaptık. Yine kurumlara göre Doktor maaşları başlığı altında doktorların almış oldukları maaşları da yazımızda sizlere anlatmaya çalıştık.
Son olarak ise doktor hizmet grupları nedir konusu hakkında bilgi vereceğiz.
Sağlık Bakanlığında çalışan personellerin tümünü ilgilendiren ‘hizmet bölgesi’ ve ‘hizmet grubu’ olarak adlandırılan iki temel kavram vardır. Ülkemizdeki tüm şehirler toplamda 6 hizmet bölgesinde toplanmıştır. Bu hizmet bölgeleri Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Genel yönetmeliğinde belirlenmiştir. Doktor hizmet grupları da bu yönetmelik ile belirlenmektedir. Hizmet bölgesinden ayrı olarak da ayrıca iller A, B, C ve D olmak üzere 4 hizmet grubu altında toplanmıştır. Hizmet gruplarına dahil iller ise yine yönetmelikte yer alan “personel dağılım cetveline göre” belirlenmektedir. Branş bazında ve unvan bazında görülen personel ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanan personel dağıtım cetvelinde yer alan tüm şehirler A’dan başlayıp D’ye kadar gruplandırılmıştır. Her yıl gerçekleşen atama dönemi öncesinde Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan A, B, C ve D hizmet gruplarına dahil iller değişiklik gösterebilmektedir.