Evde Bakım Maaşı Nedir?
Maddi durumu kötü olan kişiler, devletlerin sosyal açıdan vatandaşlarına karşı olan sorumlulukları kapsamında bazı ödemeler almaktadır. Bu ödemeler başlıca işsizlik ödemesi, ölen eşin ardından karısı ve çocuklarına verilen ödeme, gazi ve şehit yakınlarına yapılan ödemeler ve bakıma muhtaç kişiler için yapılan ödemeler olarak sıralanabilir. Türkiye’de bu alanda ödemeler beklendiği gibi Aile ve Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile yapılmaktadır. Evde bakım maaşı adıyla ödenen maaş ise yaşlı veya hasta vatandaşlar için ödenen bir bakım ücretini temsil etmektedir.
Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?
Evde bakım maaşı adı altında kendisine bakamayan ve başka birinin bakımına ihtiyaç duyan kişiler için ödeme yapılıyor. Bu ödeme için öncelikle kişilerin istenen şartları karşılaması gerekiyor. Bundan sonra il veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık belgesi alınması gerekiyor. Valilik ve kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal
Maaş
üdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak ve daha sonra muhtaçlık belgesi ile birlikte SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Bundan sonraki süreç sizden bağımsız işleyecek SGK verilen belgeler doğrultusunda bir evde bakım maaşı bağlanıp bağlanmayacağına karar verecek ve bu doğrultuda hareket edilecek.
Evde Bakım Maaşı Şartları Nelerdir?
Evde bakım maaşı almak için ilk ve en temel şart bakıma muhtaç olma bu hastalık veya yaşlılık nedeniyle olabilir önemli olan hastanedeki heyet tarafından size verilecek olan bakıma muhtaçlık belgesidir. Vatandaşın %50 ve üzeri ağır engelli sınıfında olması lazımdır. Kendi ihtiyaçlarını kendisi gideremeyecek bir durumda olduğu için bir başkasının yardımına ihtiyaç duymalıdır. Bu durumlarda devlet tarafından vatandaşa bir bakım maaşı ödemesi yapılacaktır. Yaşlılar için ise halk arasında 65 yaş maaşı olarak bilinen bir maaş verilmektedir.
[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]