FinansMAX

Bitcoin Tarihi

Kripto para birimlerinin değer kazanmasıyla son zamanlarda üzerinde en çok araştırma yapılan alanlardan biri Bitcoin’dir. Bitcoin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak finans ve teknoloji alanında ortaya çıkan büyük gerilimlerin daha anlaşılır bir hal almasını sağlayacaktır. Bitcoin, bildiğimiz kadarıyla insanlık tarihinin ilk adem-i merkezi yapıda piyasada işlem gören para birimidir. Bitcoin sisteminin yönetimi merkezi bir otorite (Merkez Bankaları) yerine şifre bilimine (kriptografi) dayanmaktadır. Bitcoin ilk olarak 2008 yılının Kasım ayında ‘‘Satoshi Nakamoto’’ (bu isim bir kod ismidir) ismine sahip olan kişinin yazdığı ‘‘Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistem’’ başlıklı makalede anlatılmıştır. Bu anlatıya göre merkezi bir otorite olmadan eşler arası işleyen elektronik bir işlem ağı tasvir edilmektedir. Bitcoin’in sahip olduğu ağ 2009 yılının Ocak ayında ortaya çıkmıştır. Bu ortaya çıkış serüveni, ilk açık kaynak müşterinin ve ilk para işlemlerinin ortaya çıkmasıyla meydana gelmiştir. Bitcoin sisteminin tasarımı blockchain ve madencilik kavramları üzerine şekillenmektedir.

Bitcoin Tarihi ve Blockchain

Bitcoin tarihi üzerine bilgi sahibi olmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk kavram blockchain olmalıdır. Blockchain, gerçekleşmiş bütün Bitcoin işlemlerinin kaydını tutan ve işlemlerin yer aldığı bloklar birbirine eklendikçe büyüyen bir yapıdır. Dolayısıyla muhasebedeki Defter-i Kebir’in (Tüm Hesapların yazıldığı Büyük Defter) dijital versiyonu olarak görülebilmektedir. Bütün bloklar blockchain yapısına doğrusal ve kronolojik olarak eklenir. Bitcoin ağına işlemleri doğrulayan bir müşteri üzerinden bağlanan bir bilgisayar eklendikçe blockchain yapısının güncel bir kopyası bilgisayara indirilebilmektedir. Böylece bilgisayarlar işlemleri doğrulayabiliyor.

Bitcoin Tarihi ve Madencilik Kavramı

Bitcoin tarihi üzerine bilgi sahibi olmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken ikinci kavram madenciliktir. Madencilik, işlem kayıt hizmetidir. Madenciler, yeni yayımlanan bütün işlemleri bir blok haline getirmektedir. Bu blokları sürekli doğrularlar. Böylece blockchain tutarlılığı ve değiştirilemez niteliği korunmaktadır. Blockchain işlemlerinin doğrulanması, Bitcoin ağının bilgisayar gücünü sağlayan bir madenci ordusu tarafından gerçekleştirilir. Madenciler kullandıkları algoritmalarla her bir bloğun önceki bloğun şifresel çıkarımını içermesini sağlama görevini üstlenirler. Dolayısıyla blokların bir araya getirdiği blockchain mimarı madencilerdir.

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Etiketler: